xa22

Gebyr og valutaomregning kan hurtigt blive forvirrende. Står du og skal på ferie, er det altid rart at have nogle kontanter på sig, men det kan hurtigt koste dig dyrt i gebyrer, hvis du hæver eller veksler dine penge i udlandet. Her kan du få mere information om billige løsninger i forhold til udenlandsk valuta.

Hvad koster det at veksle?

Prisen for at veksle og købe valuta kan variere alt efter bank og vekselbureau. Prisen afhænger af tre ting; vekselkurs, vekselgebyr og beløbets størrelse. Vekselkursen er prisen for den valuta, du vil veksle til, og vekselgebyr er de penge, banken eller bureauet tager for at veksle for dig. Det vil altså sige, at hvis du veksler et lille beløb vil vekselgebyret fylde mere. Hvis vekselgebyret er på 30 kr., og du kun skal veksle 100 kr. fylder det væsentlige mere, end hvis du veksler 1000 kr., da vekselgebyret er det samme, uanset om du veksler det ene eller det andet beløb. Nogle banker veksler dog for dig uden gebyr. Hvis din bank gør det, så hæv valutaen i en pengeautomat inden du tager på ferie. Hvis din bank tillægger et gebyr, vil det være billigere for dig at veksle ved et vekselbureau.

Den billigste løsning

Den billigste løsning er at betale med kort, når du er ude og rejse. Her er det dog vigtigt, at du vælger det rigtige kort. Der er nemlig stor forskel på de forskellige kort. Visa/Dankort er billigere at betale med end kreditkort som MasterCard. Med kreditkort betaler du 1,5%-2% af beløbets størrelse i valutakurstillæg. Hvorimod med Visa/Dankort betaler du 1%-1,5%. Dette gebyr afhænger af, hvilken bank du har. Hvis du vælger at betale med kort, får du ofte muligheden for at betale beløbet i danske kroner eller i den lokale valuta. Her skal du altid vælge at betale i lokal valuta. Du får en bedre vekselkurs, end hvis du betaler i kroner.

Hævning af kontanter i udlandet

Hvis du gerne vil hæve penge, når du er ankommet til udlandet, kan du bruge dit Visa/Dankort, da det oftest er billigere end kreditkort. Nogle udbydere har droppet gebyret, som førhen lå på ca. 50 kr., men du kan tjekker prislister på din netbank og se, om du skal betale et hævegebyr eller ej. Det er vigtigt, at du er opmærksom på dette, da gebyret hurtigt kan udgøre en stor del af dit samlede beløb. Hæv derfor penge så få gange som muligt. Vær også altid opmærksom på kursen, inden du hæver, da nogle lokale vekselbureauer kan kræve en højere kurs end din egen bank. Med denne valutaomregner kan du se mere om de forskellige valutakurser.