xa22

Der er mange muligheder for at få gode sportsoplevelser i Prag. I det hele taget er Prag en dejlig by at besøge med mange seværdigheder.  Sport er generelt meget populært i Tjekkiet, hvor der grundlæggende er to dominerende sportsgrene, nemlig fodbold og ishockey.

 

Prag

Prague” (CC BY-SA 2.0) by luca.sartoni

 

Der er mange muligheder for at få gode sportsoplevelser i Prag. I det hele taget er Prag en dejlig by at besøge med mange seværdigheder.  Sport er generelt meget populært i Tjekkiet, hvor der grundlæggende er to dominerende sportsgrene, nemlig fodbold og ishockey.

Tjekkiets storslået fodbold historie

Den mest populære sportsgren i Tjekkiet er fodbold, og tjekkerne har faktisk en storslået historie når det kommer til fodbold. Tjekkiet vandt EM i Jugoslavien i 1976, det var dog dengang landet stadig hed Tjekkoslovakiet. Her spillede Tjekkoslovakiet 2-2 mod Vest-Tyskland og det skulle derfor afgøres i straffesparkskonkurrencen, som Tjekkoslovakiet vandt med 5-3. Det var her at Antonin Panenka blev berømt for hans specielle straffespark, hvor han elegant lobbede bolden ind i midten af målet. Denne teknik er siden blevet kopieret af mange, bland andre af Sergio Ramos fra Real Madrid.

I 1992 blev Tjekkoslovakiet opløst, og landet blev i stedet til to uafhængige lande, Tjekkiet og Slovakiet. På trods af opløsningen, fortsatte Tjekkerne dog de gode takter fodboldmæssigt, da de ved EM i 1996 igen spillede sig frem til finalen. Denne gang var det sjovt nok også Tyskland som de stod overfor, men de kunne dog ikke gentage triumfen fra 1976, og tyskerne endte med at vinde kampen på golden goal-reglen. Tjekkiets landshold har også hjemmebane i Prag, hvor de for det meste bruger Sparta Prags stadion Generali Arena.

Prag kan tilskrives en stor del af succesen for Tjekkoslovakiets bedrifter, og det står også klart at byen dominerede den Tjekkoslovakiske liga. Således er hele 47 ud af 67 Tjekkoslovakiske mesterskaber vundet af klubber fra Prag, med Sparta Prag som den mest succesfulde med 21 titler.Da Tjekkoslovakiet blev opløst i 1992 fortsatte klubberne fra Prag med at dominere, da 9 af de første 10 Tjekkiske mesterskaber blev vundet af klubber fra hovedstaden.

Sidenhen har klubber fra andre dele af landet også haft succes, men Prag står stadig som magtcentret i Tjekkisk fodbold.

prag-stadion

Arsenal vs Sparta Prague” (CC BY 2.0) by wonker

Besøg fodbold klubberne

Hvis du gerne vil besøge en eller flere af klubbernes stadion er der også rig mulighed for det. Det er sjældent at klubberne kvalificerer sig til Champions League, men de spiller ofte i Europa League. Hvis det ikke spiller europæisk fodbold under dit ophold, kan du også se om du kan finde en kamp i den tjekkiske liga. For at gøre oplevelsen endnu sjovere, kan du også finde gode odds på bet365 på kampene som fx Sparta Prags med odds 5.50.

Der findes mange professionelle fodboldklubber i Prag men de mest kendte er dog Sparta Prag og Slavia Prag mens også Bohemians 1905, FK Dukla Prague og FK Viktoria Zizkov er værd at nævne.

Sparta Prag

Sparta Prag er klart størst, og det er nok også den klub de fleste fodboldfans uden for Tjekkiet kender til. Det hjælper også at klubben har produceret nogle kendte navne gennem tiden som for eksempel Petr Cech, Tomas Rosicky, Karel Poborsky og Patrik Berger, der alle har en fortid i Premier League blandt andet.

Sparta Prag spiller sine hjemmekampe på Generali Stadium også kendt som Stadion Letna, og det er helt klart et besøg værd, hvis du befinder dig i Prag. Stadionet kan rumme 20.000 personer.

SK Slavia Prag

Klubben kan betragtes som lillebroren til Sparta Prag, og man kan vel godt sammenligne klubben med Manchester City ligesom Sparta Prag kan sammenlignes med Manchester United. Klubben er dog et år ældre end Sparta men har måttet stå i skyggen af deres største rivaler i det meste af deres historie. Slavia Prag har hjemmebane på Sinobo Stadium, hvor der også er plads til 20.000 mennesker.

Der er mange andre klubber i Prag, men uanset om du er mest til Sparta Prag, Slavia Prag eller en helt tredje er du sikker på at få dig en på opleveren, da tjekkerne har meget passionerede fans, der med garanti leverer en god stemning på stadion.