xa22

Hvis du overvejer at købe en ny bil i 2019, så er det vigtigt at huske de mange udgifter der følger med. Der er ikke bare benzin eller diesel der skal købes, forsikring, syn, service, vinter- og sommerdæk – der er også den store halvårlige vægtafgift.

Hvis du samtidig skal skille dig af med en bil, så er der også udgifter med dette – men vælger du at din bil ikke kan sælges videre og dermed i stedet skal skrottes, så er der faktisk penge at hente. Læs med her, og bliv klogere på præmier og afgifter på din bil.

Hvis du skal skille dig af med din bil

Skal du skille dig af med en bil, så er det værd at huske skrotpæmien. Kan du ikke sælge din bil til andre, så er det en mulighed at aflevere din bil til ophugning. Faktisk er det din pligt at aflevere din bil til skrotning, hvis du ikke mener, at bilen kan sættes til salg eller sættes i stand.

Hvis du vælger at aflevere din bil til ophugning, så skal det være hos en af landets miljøgodkendte og registrerede ophuggere, og hvis du opfylder nogle betingelser, så har du ret til at modtage en skattefri skrotpræmie på 2.200 kr. Selvom det er et mindre beløb kan 2.200 være nok til en billig tur til Prag.

Prag

Hvis du vil indlevere din bil til ophugning, så skal du huske følgende:

  • Bilen skal være en personbil til maks ni personer
  • Hvis bilen er en varebil, så skal den veje under 3.500 kg
  • Du skal være den sidst registrerede ejer af bilen
  • Bilen skal have været ansvarsforsikret
  • Køretøjet skal være afmeldt i motorregisteret
  • Køretøjet må ikke indregistreres i et andet land efter ophugning
  • Bilen må kun ophugges hos en af Miljøstyrelsens godkendte ophugningsvirksomheder

Det er vigtigt at huske, at den udvalgte autoophugger er godkendt. Gennem miljøstyrelsen eller borger.dk er det muligt at finde godkendte autoophuggere. Når en ophugger er godkendt af Miljøstyrelsen, så sikrer du dig, at du undgår at belaste miljøet, som endda er ulovligt, og du kan dermed modtage din skrotpræmie.

Efter at have modtaget skrotpræmien er du fri til at bruge den, til eksempelvis at rejse til Prag med. 

Prag

Hvis du skal købe en ny bil

Når du har fået solgt din bil eller måske endda skrottet den, så skal der ofte en ny bil til. I disse situationer kan det også være en god idé at have miljøet i tankerne – for så er der nemlig også penge at indhente. Køber du en ny bil, så betyder det, at du skal betale grøn ejerafgift.

Grøn ejerafgift er en afgift, man betaler på nyere biler to gange årligt, og som er udregnet ud fra bilens type af brændstof, samt hvor mange kilometer, den kører på literen. Dermed bliver din afgift lavest, hvis du vælger en grønnere bil der kører langt per liter brændstof.

Grøn ejerafgift har erstattet det, vi plejer at kalde vægtafgift. Hvis du har en bil der er indregistreret før juli 1997, så betaler du vægtafgift, og ikke grøn ejerafgift. Dette betyder, at din bils afgift bliver udregnet udelukkende ud fra din bils vægt, og dermed ikke din bils belastning på miljøet.