xa22

At rejser, havearbejde og Yoga skulle have noget som helst til fælles vil uden tvivl komme bag på mange mennesker. Det er der ikke noget at sige til, men ikke desto mindre overlapper de hinanden på adskillige overraskende punkter. Læs videre her for at se hvordan det nu kan være, at Yoga skulle have et eller andet til fælles med både havearbejde og rejser.

Hus og have

Alle er øvelser i mindfulness

Yoga er b.la. kendt for at gøre en opmærksom på alle de små ting, som vi til dagligt ikke ville lægge mærke til. Det samme gælder faktisk for vores forhold til vores haver. At være havemand omfatter automatisk en afkobling i ens egen rolige oase, hvor tingene først og fremmest går langsomt. Faktisk kan det være lidt af en udfordring at fokusere på al den stille vækst, der rent faktisk foregår lige for øjnene af en, samt årstidernes skifte. Både som havemand eller Yoga udøver vil man desuden komme til at opleve en følelse af at leve i nuet. Yogaen gør det via dens positioner, og havearbejdet via oplevelsen af at være del af en større naturlig helhed. Det samme gælder for rejser, der – hvis man rejser rigtigt – også vil skærpe ens opmærksomhed for de små ting, og det der sker lige nu og her. 

De giver alle en følelse af forbindelse med noget større

En af de grundlæggende erkendelser man får indenfor Yoga er, at man gøres bevidst om at vi er del af en større helhed i universet. Den samme erkendelse sker faktisk også, når man planter noget i haven. Man ser nemlig noget vokse med tiden, hvilket i rigtig mange tilfælde vil give én præcis den samme følelse af sammenhæng med de større kræfter i universet. Det siger desuden også sig selv, at men ved f.eks. at tage en tur til Prag vil blive præsenteret med en anden kultur, hvilket ligeledes vil gøre en bevidst om ens plads i en større social virkelighed.

Ro og fordybelse

De er alle er studier i balance

En smuk have er en velafbalanceret have med et godt udvalg af planter i mange farver. Hvis man i stedet er kommet til at plante for meget af én bestemt ting, så vil ens haves æstetiske balance nemlig tilte. Dette har selvfølgelig den æstetiske konsekvens, at haven ikke er så harmonisk og smuk som den faktisk kunne være. Men derudover vil en overvægt af én bestemt plantesort nemlig også forskyde balancen af næringsstoffer i din haves jordlag. Præcis på samme måde er balance vigtigt indenfor Yoga, hvor for mange vanskelige og fysisk krævende positioner automatisk vil gøre dig dødtræt; og det samme er faktisk tilfældet med de mere inaktive positioner, der også vil gøre dig træt; blot på en anden måde. Det er derfor med at finde en balance imellem de to på fuldstændig samme måde som en afbalanceret have. I sidste ende drejer det hele sig jo om at finde balance og harmoni, og du kan oven i købet vælge at dyrke Yoga i din Yoga-venlige have for at slutte cirklen. Og sidst men ikke mindst er vores forskellige rejser ud i verden jo i stor udstrækning også et spørgsmål om balance; balance med sig selv; balance med andre kulturer og ikke mindst balance den fantastiske planet, som vi er så heldige at bebo. At rejse er i lighed med både Yoga og havearbejde øvelser i at manøvrere sig rundt i verden med selvtillid og balance i sindet; og i sidste ende repræsenterer de jo blot tre sider af samme sag, set fra forskellige perspektiver.